התמודדות המשפחה עם קרוב חולה אלצהיימר

מחלת האלצהיימר היא מסוג המחלות שהשפעתן על בני הזוג והילדים היא מרחיקת לכת וגורמת לשינוי משמעותי בסדר היום ובאורח החיים שהיה מוכר עד כה. בנוסף יש למחלה השלכות נפשיות הן על החולה והן על הסובבים אותו. על הקשיים המלווים בני משפחה של חולה אלצהיימר ועל סוגי העזרה הקיימים, במאמר שלפניכם.

עם אילו קשיים המשפחה מתמודדת
  • קושי רגשי: החיים לצד אדם מוכר ואהוב, ההולך ומשתנה לנגד עיני קרוביו וזאת  מבלי שיוכלו לעשות דבר כדי לעזור לו, הם קשים מנשוא. החולה הופך להיות אדם אחר מהאדם אותו הכירו בני המשפחה ופעמים רבות אנשים נינוחים ושלווים הופכים להיות אלימים ותוקפניים או אנשים בעלי השכלה, שתיפקדו במערכות מורכבות, שוכחים דברים אלמנטאריים או מתנהגים בציבור בצורה מביכה. מציאות זו גורמת לשבר רגשי ולמצוקה רגשית עמוקה אצל בני המשפחה.
  • עומס: הטיפול האינטנסיבי בחולה האלצהיימר והדאגה לשלומו גורמים לעומס רגשי רב על בני המשפחה ובמיוחד על כתפי בן/בת הזוג או על כתפי הילד. מעמסה זו גורמת לשחיקה ולעייפות.
  • השפעות בריאותיות: למתח ולעומס הרבים יש השלכות בריאותיות על בני המשפחה ובמיוחד על האדם המטפל בחולה. ישנם בני משפחה רבים, המשמשים כמטפל העיקרי בחולה, המדווחים על בעיות לחץ דם, ירידה בתיאבון (או אכילת יתר), כאבי ראש, עייפות, לחצים בחזה ועוד. לא אחת קורה כי מתפרצות מחלות שיש להן קשר ללחץ ומצוקה נפשיים כגון סכרת או התקף לב.
דרכי התמודדות
  • חשוב מאד שבני המשפחה, במיוחד המטפל העיקרי יקבלו עזרה על מנת שישמרו על מצב בריאותם הגופנית והנפשית ויוכלו גם הם לנהל אורח חיים סביר.
  • טיפול ותמיכה רגשיים: על מנת להתמודד עם עומס הלחץ והמעמסה הרגשית מומלץ לבני המשפחה להיעזר במענים של טיפול רגשי המיועד לבני המשפחה של חולי אלצהיימר. ישנן קבוצות טיפוליות וקבוצות תמיכה המיועדות במיוחד לבני זוג, ילדים או מטפלים עיקריים בחולי אלצהיימר. בקבוצות אלה נפגשים בני המשפחה עם עוד אנשים במצבם, חולקים את מצוקתם, מקבלים תמיכה ועזרה ומבינים כי אינם לבד בסיטואציה זו. כמו כן ישנן עמותות שונות לטיפול בקשישים או המיועדות לחולי אלצהיימר ובני משפחותיהם, אליהן אפשר לפנות באופן פרטני ולקבל את תמיכתם.
  • טיפול תרופתי: בני משפחה החווים דיכאון או חרדה ו/או החשים פגיעה באיכות השינה או בתיאבון רצוי כי יפנו לרופא ובמידת הצורך יעזרו בטיפול תרופתי להרגעה או למניעת דיכאון וחרדה.
  • עזרה בבית ובטיפול השוטף: חולי אלצהיימר, הנמצאים בשלבים מתקדמים של המחלה, זכאים לקבלת חוק סיעוד. חוק זה מקנה לחולים עזרה של מטפל סיעודי בביתם. המטפל הסיעודי מקל משמעותית על בני המשפחה כשהוא נוטל על עצמו חלק מהמטלות שהיו מוטלות על כתפי בני המשפחה. משפחות אשר יכולות להרשות לעצמן או כששעות הטיפול במסגרת חוק סיעוד אינן מספיקות, זכאיות לקבל רישיון לעובד זר סיעודי. מטפל זה מתגורר בבית החולה ומסייע בטיפול בו במשך כל שעות היום.   
  • בית אבות: יש כי במצבים מתקדמים של המחלה גם מטפל סיעודי זר מתקשה להתמודד עם התנהגויותיו של החולה. במצבים אלה ובמיוחד כאשר לחולה יש בן זוג החי עמו, מומלץ לשקול מעבר של החולה לבית אבות לתשושי נפש, שם יקבל את הטיפול המתאים ובן הזוג יוכל במקביל לנהל חיים סבירים.